A Szegedi Előrét Dr. Bérczi Mihály és Ludányi Márton alapították 1961-ben. 1962-től szerepelt a csapat a városi bajnokságban, ahol rögtön az első helyezést érte el, majd nem találtak erősebb csapatot az 1963-as megyei bajnokságban sem, így 2 év alatt az NB II-be jutott a klub. Az NB II-ben (vagy az NB I/B-ben, mikor hogy hívták) változatos szereplést ért el a csapat, ám többnyire a biztos bent maradó helyet szerezték meg. 1970-től Szegedi Volán néven szerepelt, és 1975-ben ezen a néven jutott fel az NB I-be. Az első osztályba feljutó csapat tagjai többek között Oláh Béla, Skaliczki László, Farkas József, Dobó Károly, Tamás Sándor és Giricz Sándor voltak Kővári Árpád edző vezetésével.

1976-ban szerepelt a Szegedi Volán először az első osztályban, amikor is nehezen, de sikerült megőrizni NB I-es tagságát. 1977-ben a csapat könnyedén bent maradt az NB I-ben, és elhódította a Magyar Népköztársasági Kupát is. Ekkor már Lele Ambrus és Buday Ferenc vezérelték a csapatot. Első Kupagyőztesek Európa Kupája (KEK) mérkőzését a Szegedi Volán 1977. november 10-én játszotta a Barcelona együttesével, s ezt az akadályt sikeresen vette a csapat, ám a lengyel Lódz csapata már megálljt parancsolt. 1978 és 1982 között új meghatározó játékosok épültek be a csapatba, mint Bartalos Zoltán, Szabó "Sonka" László vagy Tóth Géza, és 1980-tól új edző ült a kispadra Buday Ferenc személyében. 1979-ben harmadik lett a Szeged az NBI-ben, majd 1982-ben a csapat újra elhódította a Magyar Népköztársasági Kupát, és elindulhatott a Kupagyőztesek Európa Kupájában.

A csapat 1982-ben a KEK elődöntőjéig jutott, ám ott legyőzte őket az SZKA Minszk gárdája. A bajnokságban harmadik helyet, a Magyar Népköztársasági Kupában újfent első helyet szerzett a Szegedi Volán. 1984-ben mindössze ötödik helyezést ért el a csapat, ám a KEK-ben újfent az elődöntőig meneteltek. 1985-ben második, majd 1986-ban már Tisza Volán néven a harmadik helyezést szerezték meg a bajnokságban. Az '80-as évek végére erősen visszaesett a csapat kilencedik, majd hetedik helyezést elérve, hogy azután a '90-es években felérjen a csúcsra.

1990-ben harmadik, '91-ben viszont újfent csak tizedik helyezett lett a klub. 1991-ben ismételten Kővári Árpád ült a kispadon, akivel szépen lassan haladt a Szeged a létrán felfelé. 1993-tól a Pick Szeged néven szerepelt az egyesület, s ebben az évben megnyerték a Magyar Kupát, és harmadikak lettek a bajnokságban. Az 1993/94-es szezonban a csapat elődöntőig jutott a KEK-ben és ezüstérmet szerzett a bajnokságban, majd az 1995-ös harmadik helyet és City Kupa elődöntőt követően 1996-ban Skaliczki László vezetésével bajnoki címet szerzett a csapat. A bajnok csapat névsora: Avar György, Árvai Béla, Bajusz Sándor, Bartók Csaba, Borsodi Péter, Csavar Zoltán, Dalibor Brajdic, Dobos József, Dobos László, Grőber Mátyás, Fekete László, Fekete Róbert, Mezei Richárd, Molnár János, Nagy Péter, Oszlánczi András és Radovics Sándor. Első Bajnokok Ligája indulása során a Pick Szeged egészen a negyeddöntőig jutott, ahol is az FC Barcelona állta útját a menetelésnek. A '90-es évek végére a Pick Szeged "kibérelte" magának a bajnokság harmadik helyét, a csapatban pedig feltűntek az új, kimagaslóan tehetséges fiatalok: Nagy László, Buday Dániel és Laluska Balázs.

A XXI. század új Pick Szegedet hozott magával, köszönhetően többek között a kimagasló vezéregyéniségeknek (Buday Dániel, Nikola Eklemovic) és a klub történetének egyik legnépszerűbb edzőjének, Dragan Djukic-nak. A csapat a bajnokság második helyét szerezte meg rendre a legyőzhetetlennek tűnő ősi rivális Fotex Veszprém mögött, és eleinte az EHF kupában, majd a KEK-ben indult a csapat. 2003-ban a bajnoki második helyezés ellenére az új szabályoknak köszönhetően a Bajnokok Ligájában indulhatott a csapat (Magyarország két klubot indíthatott a sorozatban innentől). A Bajnokok Ligájában már az egykori kézilabda legenda Kovács Péter vezette a csapatot, ahol az első évben sikerült a címvédő Montpellier csapatát kiütve a negyeddöntőbe jutni, ahol a Magdeburg állította meg a szegedieket. Kovács Péternek sem sikerült a Szegedből bajnokcsapatot csinálnia, a Bajnokok Ligájában pedig rendre elbukott a csapat, így 2006-ban nem hosszabbították meg a szerződését, még annak ellenére sem, hogy a csapat megnyerte a Magyar Kupát.

2006 nyarán új vezetőedző érkezett Szegedre a szerb Zoran Kurtes személyében, aki az amúgy is szerb-központú csapatot próbálta feljebb juttatni a bajnoki ranglétrán. A Bajnokok Ligájából és a Magyar Kupából való kiesés, valamint a bajnoki rangadók elvesztése után úgy döntöttek a vezetők, hogy menesztik Kurtes edzőt, és helyette az addigi balszélső, Vladan Matic irányítja a csapatot. Hol jobb, hol rosszabb játékkal, de sikerült a csapatnak elvergődnie a bajnoki döntőbe, ahol hatalmas szívvel és győzni akarással sikerült felülmúlniuk a motiválatlannak tűnő veszprémi gárdát, megszerezve ezzel a klub történetének második bajnoki címét.

Pick Szeged